Je bekijkt nu Investeren en beleggen in bitcoin – is het nu nog verstandig?

Investeren en beleggen in bitcoin – is het nu nog verstandig?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Crypto
  • Bericht reacties:0 Reacties

Investeren in bitcoin is de laatste tijd steeds populairder aan het worden als je kijkt naar het zoekvolume in google. Ook al heeft de koers afgelopen weken een flinke daling doorgemaakt blijven er veel mensen nog steeds geïnteresseerd in bitcoin en andere cryptomunten. Maar is investeren in bitcoin nu nog wel verstandig?

Wat is bitcoin?

Voordat je gaat investeren in bitcoin is het wel handig om te weten wat bitcoin is en hoe het werkt. Je zult vast al wel eens ooit gehoord hebben van bitcoin maar weet je ook echt hoe bitcoin werkt? Zoals je weet is bitcoin een cryptomunt dat werd ontworpen als digitaal betaalmiddel dat volledig decentraal functioneert. 

In 2008 kwam de whitepaper van bitcoin tevoorschijn door de maker die Satoshi Nakamoto wordt genoemd. In deze whitepaper stond uitgelegd hoe de technologie achter bitcoin werkt en waarvoor bitcoin bedoeld is. Het systeem achter bitcoin wordt de blockchain technologie genoemd maar hier gaan we het in een andere blog meer over hebben. 

Een van de belangrijkste kenmerken van bitcoin is dat er maar 21 miljoen bitcoins ooit zullen bestaan. Dit betekent dus dat bitcoin erg schaars is net zoals bijvoorbeeld goud. Vaak wordt bitcoin ook het digitale goud genoemd vanwege deze schaarste. Verder worden bitcoin gemined d.m.v. proof of work. Dit houdt in dat elke transactie toe wordt gevoegd aan de blockchain. 

Elke 4 jaar vindt er ook nog eens een bitcoin halving plaats wat betekent dat het aanbod gehalveerd wordt. Dus de minders krijgen ineens de helft minder voor hun mining activiteiten ofwel het aanbod wordt veel minder. 

Hoe investeer je in Bitcoin?

Kort maar krachtig weet je nu ongeveer wat bitcoin inhoudt terwijl we over de technologie van bitcoin nog veel meer kunnen vertellen. Je weet nu ook dat bitcoin erg schaars is en als je een beetje handelsgericht bent zul je al snel snappen dat een schaars goed handig is om te hebben. 

Wanneer er namelijk iets schaars is betekent dat er weinig aanbod is. Als er dan veel vraag is zal de prijs gaan stijgen en sterker nog al blijft de vraag hetzelfde dan zal de prijs stijgen. In principe is het geen hogere wiskunde als je logisch nadenkt. Alleen gaan er veel mensen de fout in omdat de koers van bitcoin erg volatiel is en mensen niet op de lange termijn kunnen kijken. 

Je kan bitcoin kopen bij exchanges, wisselkantoren & particulieren. Vaak koop je bitcoin bij exchanges waar je ook gelijk een wallet (digitale portemonnee) ofwel een bankrekening aanmaakt. Platformen waar ik zelf bitcoin koop zijn litebit & bitvavo, zelf heb ik hier goede ervaringen mee en werkt het heel erg eenvoudig voor beginners.  

Waar kan je beleggen in Bitcoin?

Zoals ik net al kort aangaf kun je bitcoin kopen bij exchanges (handelsplatformen), wisselkantoren en particulieren. Zelf koop ik dus voornamelijk mijn crypto bij litebit & bitvavo. Dit zijn volledig Nederlandse platformen die ook allebei geregistreerd staan bij de Nederlandse Bank.

Stappenplan om te beleggen in crypto:

  1. Maak een account aan
  2. Verifieer je account
  3. Beveilig je account met 2fa 
  4. Koop bitcoin

Wanneer kun je het beste investeren in Bitcoin?

Als je kijkt naar de historie van bitcoin lijkt het misschien niet het meest aantrekkelijke moment om bitcoin te kopen. Maar elke markt bestaat uit cyclussen en wanneer je naar bitcoin kijkt zie je ook elke 4 jaar een cyclus terugkomen. Dit heeft namelijk te maken met de halving die om de 4 jaar weer plaatsvindt. Je ziet dat op de lange termijn bitcoin nog steeds in een positieve trend is. Wanneer je dus op de lange termijn wilt investeren in bitcoin maakt het moment van kopen eigenlijk niet uit zolang je het maar vasthoudt (HODL). HODL is een term in de cryptowereld wat Hold on for dear life betekent. Als je voor de korte termijn wilt investeren is het vaak handig om pas iets te kopen als het flink is gedaald zoals afgelopen weken (geen financieel advies). Kortom moet je voor jezelf bepalen wanneer het voor jou een juist inkoopmoment is.

Geef een reactie