Je bekijkt nu Wat is affiliate marketing

Wat is affiliate marketing

Een affiliate is iemand die producten promoot van andere mensen in ruil voor een commissie. 

Hierbij kun je denken aan een blog die bepaalde producten promoot. Of een nieuwsbrief waarin producten worden gepromoot. Dit kan nog op veel andere verschillende manieren maar hoe werkt het? 

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing bestaat eigenlijk uit de adverteerder en de publisher. De adverteerder is degene van wie het product is en de publisher is degene die het product promoot. Dit hoeft echter niet perse een product te zijn het kunnen ook diensten zijn. 

De publisher (promoter) krijgt een speciale link van de adverteerder waarmee hij een bepaald product of dienst kan promoten. Deze link kan namelijk traceren of er via die link producten of diensten gekocht worden. Wanneer er dan een aankoop wordt gedaan via deze link ontvang de publisher een commissie.

Door deze link worden namelijk bezoekers van de publisher doorgestuurd naar de adverteerder. Als deze bezoekers dan ook nog een aankoop doen via deze link ontvang de publisher commissie. Deze commissie is niet altijd een vast bedrag of percentage dit verschilt namelijk per adverteerder en per product of dienst. 

Hoe word je een affiliate?

Er zijn verschillende platformen in Nederland die adverteerders en publishers samen brengen. Via deze platformen worden dan ook de commissies geregeld waardoor jij zelf eigenlijk niks meer hoeft te doen op het promoten van producten na. 

Voorbeelden van dit soort platformen zijn: Daisycon, Tradetracker, Paypro, Awin etc. Dit zijn  voorbeelden van dit soort affiliate platformen maar er zijn ook nog andere manieren hoe dat je een affiliate kan worden. 

Vaak hebben bepaalde webshops ook een eigen affiliate programma vanuit hun zelf denk hierbij aan coolblue, bol.com, wehkamp etc. Je kunt je hiervoor aanmelden bij deze bedrijven zelf. Vaak vind je onderin de footer van een website zodat ze aan affiliate marketing doen.

Top 4 Nederlandse affiliate netwerken

We het al even kort gehad over de verschillende affiliate netwerken. Dit waren echter alleen voorbeelden van verschillende affiliate netwerken/platformen. Elk affiliate netwerk heeft vaak een niche of een specificatie waar zij zich op focussen. Hieronder zullen we de meest bekende nederlandse affiliate netwerken toelichten:

1. Paypro

Over paypro heb je vast weleens iets gehoord als je wat meer weet van affiliate marketing. Paypro is een affiliate netwerk dat zich richt op het promoten van digitale producten. Je ziet dat de laatste tijd digitale producten steeds populairder worden en dus ook paypro. 

Het voordeel van digitale producten is dat je hoge commissies kan ontvangen omdat digitale producten meestal hoge marges hebben. Om een digitaal product te maken heb je namelijk maar een keer hoeven te investeren in het maken ervan. Verder hoef je alleen het product up-to-date te houden. 

Focus ligt op digitale producten.

2. Tradetracker

Tradetracker is weer heel anders dan paypro, zij richten zich niet op een bepaalde niche. Wat tradetracker doet is het zo algemeen mogelijk houden door allerlei verschillende soorten producten te promoten. 

Denk hierbij aan categorieën als auto’s & motoren, mode & sieraden, telecommunicatie, gezondheid & verzorging, elektronica etc. Wanneer je dus geen idee hebt bij welk affiliate netwerk je wilt aansluiten is tradetracker zeker een goede aangezien je van alles kunt promoten. 

Focus ligt op dienstverleners, reizen en webshops.

3. Daisycon

Een andere bekend affiliate netwerk binnen Nederland is daisycon. Net zoals tradetracker heeft daisycon ook een erg groot aanbod in verschillende campagnes. In elke categorie valt hier wel wat te vinden. 

Focus ligt op dienstverleners en webshops. 

4. Awin

Ten slotte is Awin nog een erg grote speler binnen de affiliate marketing netwerken. Voorheen was dit Zanox alleen dit is uitgegroeid tot een mega netwerk. Allerlei kleinere bedrijven binnen de affiliate marketing hebben zich samengevoegd tot een groot netwerk namelijk Awin. 

Focus ligt hier op webshops en dienstverleners. 

top 4 nederlandse affiliate netwerken

Als bedrijf affiliate marketing gebruiken

Affiliate marketing is een interessant verdienmodel voor vele particulieren maar het kan ook erg interessant zijn voor bedrijven. Wanneer jij als bedrijf gebruik maakt van affiliate marketing kun jij je omzet aanzienlijk verhogen zonder er iets voor te hoeven doen. 

Wanneer je eigenaar van een bedrijf bent kun je je ook aanmelden als adverteerder. Dit kan bij platformen die hierboven zijn genoemd maar je kunt ook eigen software gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de Plug & Play software van de internet marketing unie. 

Het voordeel als bedrijf zijnde is dat je zelf niks hoeft te doen en je omzet kan verhogen. Je moet dan wel een commissie geven aan de publishers maar dit staat niet in verhouding met de winst die binnenkomt. 

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing

Zoals je nu weet is affiliate marketing een interessant verdienmodel voor zowel publishers als adverteerders. Beiden kunnen hier ontzettend veel geld mee verdienen. In dit geval gaan we uit dat je een publisher bent met bijvoorbeeld een blog website

Als affiliate marketeer krijg in de meeste gevallen een x percentage commissie per verkocht product. Het is lastig om een inschatting te maken hoeveel dat je daadwerkelijk kan verdienen met affiliate marketing. Maar als beginnend ondernemer zul je nog niet zo snel veel geld verdienen aangezien je hoog moet gaan ranken in google. 

In het begin kun je rekening houden van een bedrijf tussen de 100-500 euro per maand. Dit is echter afhankelijk van allerlei factoren en hoeft dus niet te kloppen. Tussen de 100-500 euro is een indicatie van hoeveel je zou kunnen verdienen als beginnend affiliate marketeer. 

Wanneer dit uitgroeit naar bijvoorbeeld meerdere websites of een website waarbij je veel producten promoot kan dit erg goed uitpakken. Je kan namelijk met affiliate marketing zomaar 10.000 per maand omzet verdienen. 

Geef een reactie