Je bekijkt nu Wanneer is het nu slim om je aandeel te verkopen?

Wanneer is het nu slim om je aandeel te verkopen?

Als je investeert in aandelen zal er ook ooit een moment komen waar je op het punt staat om je aandeel te verkopen. Helemaal wanneer je een aandeel lang in bezit hebt is het soms nogal lastig om er afstand van te doen. Aandelen verkopen is ook niet iets wat je zomaar even doet als het goed is heb je namelijk vooraf al een plan gemaakt. Maar wanneer verkoop je nou aandelen?

Wat was je doelstelling?

Voordat je gaat bepalen wanneer je je aandeel gaat verkopen moet je eerst even een stapje terug doen. Je hebt het aandeel ooit gekocht met een bepaalde reden en deze reden zal cruciaal voor je zijn om te besluiten wanneer je gaat verkopen. 

Heb je namelijk het aandeel gekocht voor de langere termijn? Of juist voor de korte termijn? Was het bedoeld als groei aandeel? Of juist als dividend aandeel? En zo zijn er tal van vragen die je jezelf moet stellen voordat je je aandeel zult verkopen. 

Wanneer je bijvoorbeeld een aandeel hebt gekocht vanwege de dividenden zul je misschien niet zo snel van een aandeel af stappen in vergelijking met een groeiaandeel. Hierna zullen we dieper ingaan om wat voor redenen je je aandelen kan verkopen.

5 redenen om je aandeel te verkopen

Doel behaald

De eerste en dan ook de mooiste reden waarom je een aandeel zou kunnen verkopen is doordat het aandeel je doel heeft behaald. Zoals we net al vertelden is het heel belangrijk om vooraf een doel voor jezelf te stellen.

Als voorbeeld: Ik koop een tesla aandeel en mijn verwachting is om hem binnen 5 jaar te verdubbelen.

Wanneer je doelstelling is behaald heb je een goede reden om je aandeel te verkopen. Waar dan vaak mensen de fout in gaan is dat ze te hebberig worden ofwel er komen teveel emoties in het spel. Dit zijn de gevaarlijke momenten aangezien je hier juist scherp moet zijn wat je zou kunnen doen is bijvoorbeeld je inleg plus de helft van de winst eruit halen en de rest door laten lopen. Hierdoor proef je de winst, laat je de rest risico vrij doorlopen (de overige winst) en heb je nog kans op meer stijging.

Diversificatie

Een andere reden om je aandeel te verkopen zou te maken kunnen hebben met diversificatie van je portfolio. Je gehele aandelen portfolio bestaat natuurlijk uit allemaal verschillende aandelen / trackers / indexfondsen en noem het maar op. Binnen je portfolio moet natuurlijk wel een goede verhouding zitten je wilt namelijk niet dat één aandeel 50% van je portfolio is i.v.m. met je risico. 

Je wilt voor spreiding zorgen omdat je op de lange termijn consistent wilt blijven groeien en door genoeg spreiding aan te brengen worden de stijgingen maar ook de dalingen zachter/harder. Hierdoor komen er minder emoties in het spel en wordt het dus makkelijker om jezelf aan je eigen plan te houden. 

Tip: Zorg dus voor genoeg diversificatie/spreiding binnen je portfolio. 

Interne wijzigingen binnen het bedrijf

Verder zou je ook kunnen besluiten om je aandeel te verkopen door interne wijzigingen van het bedrijf. Interne wijzigingen klinkt natuurlijk heel erg breed maar we zullen dadelijk 2 voorbeelden noemen die het zullen verduidelijken. 

Je zou een aandeel kunnen kopen omdat je bijvoorbeeld het management van het bedrijf erg goed vind (dit raad ik overigens zelf niet aan om te doen). Maar stel je koopt zo’n aandeel vanwege het management en na X jaar wijzigt het management.Je ziet dat er geen positieve veranderingen worden doorgevoerd. Dit zou een reden kunnen zijn om af te stappen van een aandeel soms moet je dan weleens je verlies nemen maar hier dadelijk meer over. 

Een ander voorbeeld is wijzigingen in het dividendbeleid. Wanneer je een aandeel hebt gekocht vanwege de historie aan dividenden en het bedrijf wijzigt plotseling het hele dividendbeleid dan zou dit ook een moment kunnen zijn je aandeel te verkopen.  

Je zat fout

Daarnaast komt het ook ontzettend vaak voor dat je voorspelling toch niet uitkomt zoals je had gedacht. Hier kom ik ook weer terug op het stukje van een plan maken als investeerder moet je namelijk verschillende scenario’s in kaart brengen. Hierbij hoort ook dat je weet wat je moet doen als het niet zo gaat als gedacht. Soms moet je dan ook je verlies nemen en zit er niks anders op. Waar investeerders vaak de fout in gaan is dat ze geen gelijk willen geven en nog steeds zo veel geloven in het aandeel. Hierbij hoor je dus ook te accepteren dat je het weleens fout kan hebben.

Financiële problemen

Ten slotte is dit een van de meest vervelendste redenen om een aandeel te moeten verkopen namelijk financiële problemen. Wanneer je op korte termijn geld nodig hebt en je hebt deze liquiditeit nodig vanuit de aandelen dan zit er niks anders op dan je aandelen te verkopen. Mocht dit een keer gebeuren dan is het jammer maar probeer er wel van te leren en houd dus ook altijd nog liquiditeit over op de bank. Zelf probeer ik altijd 50% van mijn inkomsten te investeren (dit is niet voor iedereen weggelegd) 30% uit te geven en 20% te sparen. Maar deze percentages zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw situatie. 

Wanneer nu aandelen verkopen?

Kortom er is geen duidelijke reden wanneer je je aandelen moet verkopen, persoonlijk maak ik altijd vooraf een plan met waar ik verwacht dat iets naar toe gaat en ik hou mezelf ook daadwerkelijk aan mijn plan. Bovenstaande redenen zouden je kunnen helpen om je verkoopmoment te bepalen. Probeer altijd je risico zo laag mogelijk te houden met daartegenover een zo hoog mogelijk rendement, zo ga je namelijk op de lange termijn consistent hard groeien! 

Geef een reactie