Je bekijkt nu Geld verdienen met aandelen

Geld verdienen met aandelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Aandelen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Handelen in aandelen zie je vaak terugkomen bij mensen die veel geld hebben. Dit is dan ook vaak een extra inkomstenbron voor welvarende mensen. Het handelen in aandelen is niet zonder risico´s maar wanneer je de juiste kennis hebt en deze toepast kun je geweldige rendementen halen!

Wat zijn aandelen?

Voordat je gaat beleggen in aandelen is het belangrijk om de basis van aandelen te snappen. Een aandeel is eigenlijk een stukje van een bedrijf dat je koopt. De prijs die je hiervoor betaalt is afhankelijk van vraag & aanbod naar het aandeel. 

Wanneer er veel vraag is naar een aandeel gaat de prijs omhoog. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer er weinig vraag is en het aanbod toeneemt (wanneer mensen hun aandelen verkopen). 

De manier waarop jij heel veel geld kunt verdienen met het handelen in aandelen is door laag te kopen en het aandeel voor een hogere prijs te verkopen. Daarnaast kun je ook nog een inkomen opbouwen door het krijgen van dividend (hier straks meer over). 

Welke soorten aandelen zijn er?

Nu je weet wat aandelen zijn is het ook belangrijk om te weten welke soorten aandelen er allemaal zijn. Er zijn namelijk gewone aandelen, certificaten van aandelen, preferente aandelen, prioriteitsaandelen en winst aandelen. 

Gewone aandelen

Gewone aandelen hebben recht op medezeggenschap binnen een bedrijf. Je bent dus eigenaar van een stukje in een bedrijf en hierbij heb je recht op een deel van de winst. 

Certificaten van aandelen

Een certificaat van een aandeel is een waardepapier dat verbonden is aan een aandeel. Het komt er op neer dat de aandeelhouder wel recht heeft op dividend maar niet op medezeggenschap. 

Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn hetzelfde als gewone aandelen alleen zit er verschil in de medezeggenschap want wanneer je preferente aandelen hebt heb je bepaalde voorrechten (bijvoorbeeld in het beheer, winstverdeling of verdeling restwaarde). 

Prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen hebben betrekking op het bestuur van een bedrijf. Je kan dan mee beslissen over de benoeming van bestuurders, commissarissen etc. 

Hoe werkt de aandelenmarkt?

De beurs is heel erg belangrijk voor onze economie hierop komen namelijk de vraag en het aanbod van geld bij elkaar. De Nederlandse aandelenmarkt opent elke werkdag om 9:00 en sluit om 17:40. Voor de Amerikaanse aandelenmarkt is dit in Nederlandse tijd 15:30 – 23:30. 

Wanneer de beurs is geopend begint het handelen in de aandelen. Nu veranderen de prijzen van de aandelen door vraag & aanbod. Nu is het aan jou de taak om geld te gaan verdienen door aandelen te kopen voor een bepaalde prijs en deze dan door te verkopen voor een hogere prijs. 

Waarom stijgen of dalen aandelen?

Zoals al eerder is gezegd in dit artikel komt het eigenlijk neer op de basis namelijk vraag & aanbod. Wanneer de vraag toeneemt stijgt een aandeel. Maar waarom de vraag toe kan nemen zou ontzettend veel redenen kunnen hebben. Hieronder een 2 voorbeelden

  • Kwartaalcijfers: Een manier waarop de vraag & aanbod zouden kunnen veranderen is door de bekendmaking van de kwartaalcijfers van bedrijven. Elk kwartaal worden de financiële prestaties van het voorgaande kwartaal toegelicht. Ook geven ze vaak een voorspelling van het volgende kwartaal. Hierdoor kunnen beleggers beïnvloedt worden om hun aandelen juist te kopen/verkopen waardoor de vraag & aanbod verandert. 
  • Ontwikkelingen binnen een bedrijf: Het zou ook kunnen dat bepaalde ontwikkelingen binnen een bedrijf ervoor zorgen dat beleggers aandelen gaan kopen/verkopen. Stel je voor dat een bedrijf fraude heeft gepleegd. De kans is dan groot dat je van je aandelen af wilt omdat je verwachting is dat het aandeel gaat zakken. Hierdoor neemt de vraag af en het aanbod toe waardoor de prijs van het aandeel daalt. 

Hoe koop je aandelen?

Aandelen kopen kan op veel verschillende manieren. In principe koop je aandelen altijd bij een broker ofwel een financiële instelling. Hierbij kun je dus gewoon online aandelen kopen dit kan op een website zijn maar ook in een app. 

Zelf kopen wij altijd aandelen via bux of degiro. Bux is erg eenvoudig en dus gebruiksvriendelijk om te gebruiken op je telefoon. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een hefboom (af te raden voor beginners). Dit houdt in dat je je inleg bijvoorbeeld kunt verdubbelen. Dit betekent dus dat je winst ook kan verdubbelen. 

Daarnaast hebben wij zelf ook goede ervaringen met degiro. Wij hebben gekozen voor deze broker omdat hij onder het depositogarantiestelsel valt en lage transactiekosten heeft. Transactiekosten hebben namelijk een erg grote impact op je rendement naarmate de jaren verstrekken.

Bij beiden platformen kun je geld storten via Ideal

Hoe verdien je geld met aandelen?

Geld verdienen met aandelen gebeurt eigenlijk via 2 manieren namelijk:

Koersstijging

Wanneer het goed gaat met de economie en dus ook met bedrijven groeien deze over het algemeen. Er zijn ook tijden wanneer het minder goed gaat met de economie en dan zijn over het algemeen veel bedrijven die in waarde dalen. Maar wanneer je aandeel stijgt en je hem verkoopt maak je dus winst. 

Je gaat dus investeren in bedrijven waarvan jij verwacht dat ze meer waard zullen worden. Hiervoor zijn ontzettend veel verschillende strategieën en theorieën, wij raden aan om je eigen onderzoek te doen. 

Dividend

Een andere manier waarmee je geld kunt verdienen met aandelen is door het krijgen van dividend. Dividend is een uitkering door een bedrijf aan haar aandeelhouders. Wanneer je dus aandelen vindt die in waarde stijgen & dividend uitkeren heb je 2 vliegen in één klap!

Top 5 valkuilen bij het investeren in aandelen

Nu je begrijpt hoe de aandelenmarkt werkt en wat het inhoudt is het ook belangrijk om te weten waarom de meeste beleggers geen geld verdienen. 

Emoties

Een van de grootste oorzaken waardoor de particuliere beleggers geld verliest op de beurs is vanwege emoties. Wanneer je geld op het spel zet komen er emoties bij kijken die je niet gewend bent wanneer je net begint met beleggen. Begin daarom met niet teveel geld om is kennis te maken met de gevoelens die erbij komen kijken wanneer een aandeel stijgt & daalt. 

Je kunt je emoties trainen door met een klein bedrag te beginnen. Hierdoor ervaar je namelijk al de spanning & druk die erbij komt kijken. Daarnaast leer je al om te begrijpen hoe een broker werkt. 

Voorspellen

Daarnaast is het voorspellen van de markt ook een veelvoorkomende fout van particuliere beleggers. Niemand heeft namelijk een glazen bol zelfs de beste analisten van de wereld niet! 

Het heeft dus geen zin om de markt te gaan voorspellen aangezien niemand weet wat er gaat gebeuren. Natuurlijk kun je wel onderzoek doen en kijken naar bijvoorbeeld lange termijn ontwikkelingen. Maar het moet niet de drijfveer zijn om de markt te gaan voorspellen. 

Risk management

Een andere reden waardoor particuliere beleggers geen winst maken met het handelen van aandelen is vanwege hun risico management. Beginners weten vaak niet hoeveel risico ze kunnen hebben en zo nemen ze klakkeloos posities in. 

Beleg altijd met geld dat je kunt missen en ga daarna kijken naar hoeveel risico je kunt hebben. Hierdoor loop je al 10 stappen voor op andere particuliere beleggers. Pas je risico ook daadwerkelijk toe op je posities. Het gaat er namelijk om dat je op de langere termijn succesvol wordt. De beurs is namelijk niet geschikt om snel rijk te worden. 

Weinig/geen kennis

Ook doen particuliere beleggers vaak geen of nauwelijks onderzoek naar de aandelen waar hij/zij in wilt investeren. Waarom zou je überhaupt investeren zonder dat je enige kennis van zaken hebt? 

Onderzoek doen is erg belangrijk in het kiezen van de juiste aandelen. Doe onderzoek op manieren zoals de rijken het doen. De intelligente belegger is een boek waarin wordt uitgelegd hoe dat je onderzoek kan doen naar aandelen. Neem de strategie over van mensen die bewezen winsten maken en pas deze zelf toe.

Geen spreiding

Ten slotte is de laatste oorzaak waardoor beleggers vaak geen winst maken op de aandelenmarkt geen spreiding. Spreiding is cruciaal om je vermogen te beschermen. Een manier om te spreiden is door te beleggen in ETF’s. Dit zijn fondsen met lage transactiekosten die de markt volgen. 

Zorg voor jezelf dat je een goede verdeling hebt binnen je portefeuille. Dit zorgt ervoor dat niet je gehele portefeuille enorm daalt bij bijvoorbeeld een crisis.  

Geef een reactie