Je bekijkt nu Een passief inkomen opbouwen met aandelen

Een passief inkomen opbouwen met aandelen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Aandelen
 • Bericht reacties:0 Reacties

Stel je verdiend maandelijks net zoveel als je vaste lasten door middel van aandelen. Dit is iets wat dagelijks gebeurt bij investeerders. Het lijkt wel een sprookje maar iedereen heeft de mogelijkheid en kans om dit te bereiken! Je hoeft hier niet slim voor te zijn je hebt alleen heel veel geduld & discipline nodig.

Wat zijn aandelen?

Voordat je gaat investeren in aandelen moet je natuurlijk wel altijd weten waar je in gaat investeren. Om te beginnen zijn aandelen eigenlijk kleine stukjes van een bedrijf die zeggen dat jij mede eigenaar bent voor een klein of groot deel (ligt eraan hoeveel aandelen je hebt). 

Wanneer jij dus ontzettend veel aandelen in een bedrijf hebt heb jij dus een groot belang in dit bedrijf. De meeste aandelen geven alleen aan dat jij mede-eigenaar bent en dus mag meedelen in de winst (normale aandelen). 

Vaak is het zo dat jij certificaten krijgt van aandelen dit zijn eigenlijk gewoon normale aandelen alleen hier zit geen medezeggenschap aan verbonden. Hierdoor mag jij niet mee beslissen binnen het bedrijf maar wel meedelen in de winst.

Wat zijn aandelen?

Wat is een passief inkomen?

Nu je weet wat aandelen zijn moet je ook weten wat een passief inkomen inhoudt. Het is namelijk niet zo dat je direct slapend rijk wordt hiervoor moet eerst inspanning worden verricht ( in de meeste gevallen). 

Een passief inkomen houdt namelijk in dat je door weinig werk te verrichten toch geld verdiend. Het betekent dus niet dat je hier helemaal niets voor hoeft te doen want dit is namelijk meestal niet zo. 

10 voorbeelden van passief inkomen

 1. Aandelen & Obligaties 
 2. Investeren in Onroerend goed
 3. Investeren in Cryptocurrency
 4. Investeren in een bedrijf
 5. Affiliate marketing
 6. Een webshop starten
 7. E-books schrijven & verkopen
 8. Normaal boek schrijven en verkopen
 9. Online cursus maken & verkopen
 10. Geld uitlenen en met rente terug krijgen

Waarom zou je een passief inkomen opbouwen met aandelen?

Aandelen is dus een manier om een passief inkomen te genereren. Zoals je hierboven zag zijn er nog tal van andere voorbeelden over hoe dat je passief geld kan verdienen. Je ziet vaak dat rijke mensen ook in aandelen zitten maar waarom zouden ze dit doen?

Dividend

Een van de belangrijkste redenen waarom je passief geld kunt verdienen met aandelen is vanwege dividend. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders. Niet ieder bedrijf doet dit maar je kunt per bedrijf terugvinden wie er allemaal dividend uitkeren. 

Bedrijven mogen zelf weten hoeveel dividend ze uitkeren aan de aandeelhouders. Wanneer het bijvoorbeeld crisis kunnen ze ervoor kiezen om geen dividend uit te keren vanwege verwachten verliezen. Daarnaast kunnen bedrijven ook kiezen om dividend terug te investeren in het bedrijf. 

Ook mogen bedrijven zelf kiezen hoe vaak ze dividend uitkeren bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar. Door de dividend die je ontvangt weer te herinvesteren krijg je een rente op rente effect ofwel compounding interest. Naarmate je vermogen stijgt is dit effect enorm krachtig waardoor je snel een passief inkomen kunt opbouwen! 

Koerswinst

Naast het dividend dat wordt uitgekeerd door sommigen bedrijven heb je ook nog eens de kans op een koersstijging van het aandeel. De koersen van aandelen veranderen namelijk dagelijks door vraag & aanbod. Lees hier meer over geld verdienen met aandelen

Wanneer je dus gebruik kan maken van dividend & koerswinst heb je 2 vliegen in één klap. De koerswinst kan er namelijk ook voor zorgen dat je rendement aanzienlijk omhoog knalt. 

Wanneer je bijvoorbeeld één aandeel voor 5 euro koopt en deze 10 jaar later voor 15 euro kan verkopen heb je alleen je inleg dus al verdrievoudigd! Dit is nog buiten dividend om en het geherinvesteerde dividend. 

Lange termijn stijgen aandelen altijd

Ten slotte is de laatste reden om een passief inkomen op te bouwen d.m.v. aandelen de lange termijn visie. Het is namelijk zo dat aandelen op de lange termijn eigenlijk altijd wel stijgen. 

Een oorzaak hiervan is inflatie. Inflatie betekent namelijk de stijgingen van prijzen. Aangezien de inflatie gemiddeld gezien ongeveer 2% per jaar is stijgen dus de aandelen ook automatisch mee. Dit inflatiecijfer zorgt er dus voor dat je elk jaar steeds minder kunt kopen met hetzelfde geld. 

Hoe krijg je een passief inkomen met aandelen?

Dividend, koerswinst en de lange termijn visie zorgen er dus voor dat je een passief inkomen kunt verdienen met aandelen. Het is echter wel zo dat dit niet van de ene op de andere dag gebeurt hiervoor moet je namelijk veel geduld en discipline hebben. 

Het is namelijk zo dat je veel zal moeten investeren om daadwerkelijk een passief inkomen op te bouwen. Wat je ziet bij veel rijke mensen is dat zij een bepaald percentage van hun loon apart zetten om dit te kunnen investeren. Hiervoor is het belangrijk om te weten hoeveel jij daadwerkelijk kan investeren. 

De eerste stap is dus om je lasten overzichtelijk te gaan maken. Maak voor jezelf duidelijk hoeveel je elke maand nodig hebt en probeer alle nutteloze aankopen te minimaliseren zodat je meer kunt gaan investeren. Hoe meer je namelijk kunt investeren des te sneller je bij de je doel bent namelijk een passief inkomen. 

De volgende stap is om te gaan onderzoeken welke aandelen je gaat kopen. Wij gebruiken zelf vooral etf’s dit zijn indexfondsen die eigenlijk een bepaalde markt volgen zoals bijvoorbeeld de S & P 500 (geen advies). Dit is een fonds die de grootste 500 bedrijven van amerika volgt. Het is belangrijk om altijd zelf je eigen onderzoek te doen. 

Waar kun je aandelen kopen?

Er zijn ontzettend veel brokers (financiële instellingen) waarbij je aandelen kunt kopen echter zijn de transactiekosten per broker erg verschillend. Zelf kiezen wij ervoor om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden aangezien dit de groei van je passief inkomen versnelt. 

Zelf kopen wij altijd aandelen via degiro vanwege de lage transactiekosten en gebruiksvriendelijkheid. Bij de giro heb je een maandelijkse kernselectie waarbij je een keer per maand dus geen transactiekosten betaalt over bepaalde aandelen of etf’s. 

Daarnaast valt degiro ook onder het depositogarantiestelsel wat betekent dat je dus eigenlijk verzekerd bent tot en met één ton.

Geef een reactie